Home Pierzga
Pierzga lecznicze składniki i spożycie

Słowo pierzga dla wielu jest nieznane a więc i wartości tego produktu wymagają upowszechnienia.
Pszczoły zbierają pyłki kwiatowe, przynoszą do ula, składają do komórek,
ubijają, wzbogacają wydzieliną gruczołów, dodają miód. W tak zgromadzonym pyłku przebiegają procesy fizyko-chemiczne. Tworzy się potocznie mówiąc kiszonka. Jest to pierzga.
Stanowi ona pokarm dla pszczół w okresie wydzielania przez pszczoły mleczka,
którym karmią młode larwy pszczół, oraz w czasie przygotowania się do zimowania.
W pierzdze pyłki kwiatowe uwolniły swoją zawartość. Co to znaczy?
Pyłki kwiatowe posiadają bardo twardą i trwałą skorupę, która chroni ich zawartość nawet przez miliony lat.
Pszczoły robią to w prosty sposób, zwilżają pyłek, następuje pęcznienie, pęka
skorupa i uwalnia się cała zawartość wnętrza, źródło życia, bogactwo mikroelementów /ok. 500, potocznie się mówi tablica Mendelejewa/

Pozyskanie pierzgi jest bardo trudne, gdyż jest ona przylepiona do komórki.

W mojej pasiece robię to w prosty sposób.
Plaster z pierzgą jest mechanicznie rozdrobniony a następnie zalany miodem.
Miód zabezpiecza i konserwuje, pierzga bardzo dobrze się przechowuje.
Przed spożyciem należy rozpuścić w letniej wodzie, kilka razy mieszać i rozgniatać, następnie przecedzić przez gęste sitko, wypić, pozostałości
na sitku wyrzucić /są to kawałki komórki plastra pszczelego/ .
Gwarantuje to zachowanie wszystkich walorów odżywczych pierzgi.

Skład chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność
i skuteczność pierzgi jest kilkakrotnie większa, dzięki przeróbce przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania.
- węglowodany ok. 31℅
- białka ok. 23℅
- związki fenolowe ok.1,5℅
- lipidy ok. 5℅
- witaminy A, E, B, B₂ B₆ C ok. 0,7℅
- makroelementy wapń, fosfor, sód, potas
- mikroelementy żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen

Pierzga dzięki swoim składnikom biologicznie aktywnym, ma cenne i szerokie
działanie lecznicze i zapobiegawcze między innymi:
- przyczynia się do równowagi psychicznej, polepsza sen i samopoczucie,
wspomaga leczenie depresji,
- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,
- ma działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacnia naczynia krwionośne,
- powoduje wzrost krwinek czerwonych,
- podwyższa odporność organizmu na szkodliwe działanie środowiska,
-poprawia kondycję, sprawność fizyczna i umysłową,
- pomocna jest w leczeniu chorób skóry,
- ma działanie terapeutyczne w schorzeniach prostaty.

Pierzgę można leczniczo spożywać w ilości 1łyżeczka od herbaty 2 razy dziennie
przez okres miesiąca.
Zapobiegawczo 1 łyżeczka od herbaty co kilka dni.


 

© 2009 pasieka-urbaniak.pl Designed by ITMT