Home Miód
Miód, właściwości i dzienne spożycie

Miód pszczeli jest to naturalny produkt spożywczy o właściwościach leczniczych, wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
Dzielimy na nektarowy zwany kwiatowym, oraz spadziowy.
W mojej pasiece pozyskuję głównie miód kwiatowy, zdarza się również domieszka spadzi jeżeli są korzystne warunki jej wystąpienia.

Miód

Skład miodu

- woda 16-20℅
- cukry proste /glukoza i fruktoza/ ok. 75℅
- kwasy organiczne /jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, glukonowy, mrówkowy,
  szczawiowy / ok. 1℅
- enzymy /amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza/
- białka /globulin, albumin/ ok. 0,34℅
- witaminy A, B₁, B₂, C, PP
- mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń ok. 0,35℅

Właściwości miodu:

- antybiotyczne działanie powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, rozcieńczenie miodu wodą powoduje wzrost działania antybiotycznego. Największe rozcieńczenia miodu hamujące wzrost gronkowca złocistego określa aktywność antybiotyczną miodu w skali od 0 do 5.

- korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni  przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,

- zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne


- ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

- miód ulega krystalizacji jest to naturalna cecha miodu, krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania, najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe, długo nie krystalizują miody akacjowe, gdyż osiadają większą zawartość fruktozy.
- krystalizacja nie pogarsza jakości miodu

- płynność miodu można przywrócić poprzez jego ogrzewanie, jednak ogrzanie miodu powyżej 40℅ pogarsza jego właściwości, a doprowadzenie miodu do płynności poniżej tej temperatury jest bardo trudne.

By skrystalizowany miód nie by kłopotliwy w spożywaniu, w mojej pasiece miód poddawany jest kremowaniu. Kremowanie miodu polega na mechanicznym mieszaniu specjalnym mieszadłem w okresie kiedy miód przechodzi okres krystalizacji. W tym czasie powstające łańcuchy kryształów zostają rozbite, skrystalizowany miód staje się miękki, łatwo daje się pobierać i smarować na chleb lub inne pieczywo. Daje to gwarancję że miód nie był ogrzewany, jego wartości nie zostały zniszczone wysoką temperaturą.

Miodu nie należy spożywać w przypadku:
- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.
- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, są to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.

 

 Ramka z miodem prosto z ula pasieka-urbaniak

 

Miody z mojej pasieki


Miód nektarowy rzepakowy - czysty miód rzepakowy po skrystalizowaniu ma
barwę białą, większość miodów ma lekką domieszkę nektarową innych
kwiatów. Posiada wysoką zawartość glukozy i fruktozy z przewagą glukozy.
Jest bardzo odżywczy. Pomocny jest w leczeniu układu krążenia i serca,
ceniony jest w ochronie wątroby i dróg żółciowych. Ma działanie
przeciwzapalne, uodparnia na zakażenia, wspomaga żołądek, nerki i układ
moczowy, hamuje proces miażdżycowy oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Można spożywać ok. 30 gram 3 razy dziennie, w herbacie, z mlekiem, lub
rozpuścić w letniej wodzie, a także smarować pieczywo.

Miód akacjowy – w moim terenie jest dużo akacji i w sprzyjających warunkach
udaje się pozyskać czysty miód akacjowy, charakteryzuje się tym że może bardzo długo nie krystalizować, a to dzięki temu że posiada wysoką zawartość fruktozy, jest łagodny i aromatyczny, uwielbiany przez dzieci, może być spożywany przez chorych na cukrzycę / pod kontrolą lekarza/ , pomocny w leczeniu układu moczowego i nerek, oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
Można spożywać po ok. 50 gram dziennie, jeść łyżeczką, rozpuszczać w letniej wodzie, rozpuszczać w naparach ziół, smarować pieczywo, / na twarożek/ itp.

Miód lipowy - miód późnego lata, może mieć domieszkę spadzi, bardzo smaczny i aromatyczny, bogaty w składniki, powinien być najpierw spożywany,
by zabezpieczyć organizm na nadchodzącą jesień, pomocny w chorobach
górnych dróg oddechowych, wzmacnia odporność organizmu, stosowany
w leczeniu układu moczowego, schorzeniach serca, nerwicach i bezsenności.
Można spożywać ok. 50 gram dziennie na różne sposoby, rozpuszczać w letniej
wodzie i wypijać po kilku godzinach.

Miód wielokwiatowy – wiosenny, to mieszanka wspaniałości i różnorodności
kwiatów łąk, lasów, ogródków przydomowych, drzew i krzewów owocowych,
roślin uprawnych, niewielka domieszka akacji, miód ten długo przebywa w ulu,
jest bogaty w różnorodność składników pochodzących od różnych roślin, posiada wysoką zawartość glukozy, szybko krystalizuje, o barwie jasnej, polecany w chorobach serca, wzmacnia układ krążenia, zabezpiecza wątrobę
woreczek żółciowy, działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm , systematycznie spożywany chroni przed stresem.
Można spożywać ok. 50 gram dziennie, najlepiej na śniadania, chleb /pieczony
wg starych receptur, na naturalnym kwasie, podsypany mąką, świeży/
posmarowany masłem i miodem, z twarożkiem i miodem,
rozpuszczony w letniej wodzie wieczorem a rano wypić.


Miód wielokwiatowy - letni mieszanina nektaru akacji, lipy, facelii, spadzi o barwie ciemniejszej, aromatyczny, wysokie działanie antybiotyczne,
o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, pomocny przy grypie
i przeziębieniach, cenne walory odżywcze, regeneruje wyczerpanie umysłowe
i fizyczne, ma właściwości wzmacniające organizm.
Można spożywać ok.50 gram dziennie, rozcieńczony z wodą, ziołami, mlekiem, na śniadanie z chlebem itp.

 

© 2009 pasieka-urbaniak.pl Designed by ITMT